Site Overlay
Ananas bakken

Ananas bakken

Ananas bakken is misschien niet iets wat je dagelijks zult eten, maar het is zeker een vaardigheid die je graag in je culinaire arsenaal wilt hebben. Of je nu van plan bent een zomerse barbecue te houden, een smaakvol dessert wilt bereiden of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om van deze tropische vrucht te genieten, ananas bakken biedt tal van mogelijkheden. En, het is natuurlijk een heerlijke manier om van deze populaire vrucht te kunnen genieten.

Recept ananas bakken

Ananas bakken in een pan is een snelle en eenvoudige manier om ananas te bereiden. Het is als een smaakexplosie in je mond. Hier is een simpel recept om je op weg te helpen.

Ingrediënten

 • 1 verse ananas
 • 2 eetlepels boter
 • 2 eetlepels bruine suiker

Bereiden

 1. Schil de ananas, en snij de vrucht in plakken of stukjes naar keuze.
 2. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
 3. Voeg de ananas en de bruine suiker toe.
 4. Bak gedurende 5 tot 7 minuten, of tot de ananas goudbruin is.

Bereiden in de oven

Voor een langzamere, meer doordringende bakmethode, overweeg dan om de ananas in de oven te bakken. Het proces is bijna net zo eenvoudig als het bakken in een pan, maar met de extra bonus van een prachtige karamellisatie die de natuurlijke zoetheid van de ananas benadrukt.

Ingrediënten

 • 1 verse ananas
 • bakpapier

Bereiden

 1. Schil de ananas, en snij de vrucht in plakken.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 3. Plaats de ananasplakken op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 4. Bak gedurende 15 tot 20 minuten, of tot de ananas goudbruin is.

Bereiden op de barbecue

De zomerse sfeer is niet compleet zonder een barbecue. En weet je wat een barbecue nog beter maakt? Juist, gegrilde ananas. De hitte van de grill geeft de ananas een prachtige rooksmaak.

Ingrediënten

 • 1 verse ananas

Bereiden

 1. Schil de ananas, en snij de vrucht in plakken.
 2. Verwarm de barbecue voor.
 3. Plaats de ananasplakken direct op het grillrooster.
 4. Grill 3 tot 5 minuten per kant, of tot er grillstrepen te zien zijn.

Verse Ananas Kopen, waar op letten?

Bij het kopen van een ananas, let op de geur en het uiterlijk van de vrucht. Het moet een zoete, niet-fermenterende geur hebben en de bladeren moeten fris en groen zijn. De huid moet er enigszins glanzend uitzien en niet te veel kneuzingen of donkere vlekken hebben.

De vrucht moet ook stevig zijn, druk er voorzichtig met een duim op. Als de vrucht niet meegeeft is deze nog niet rijp. Geeft de vrucht veel mee is de ananas te rijp.

Hoe kun je een bedorven ananas herkennen?

Een bedorven ananas kan een onaangename, zure geur hebben, een papperige textuur hebben en donkere, beschimmelde plekken op de huid. Als je een van deze tekenen ziet, is het beter om de ananas weg te gooien.

Ondanks dit kan het soms voorkomen dat een perfect gave ananas toch van binnen rot is of rotte plakken heeft.

Bewaren en invriezen

Om een ananas te bewaren, snij je deze in stukken en bewaar je deze in een luchtdicht bakje in de koelkast. Het blijft tot een week vers. Voor langere bewaartijd kun je de ananas invriezen. Plaats de stukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en vries ze in. Eenmaal bevroren, kunnen de stukjes worden overgebracht naar een diepvrieszak of diepvriesbak en zijn tot zes maanden worden bewaard.

Veelgestelde vragen

Kun je de schil van de ananas eten?
Nee, de schil is te hard en vezelig om te eten. Zorg ervoor dat je deze verwijdert voordat je de ananas bakt.

Hoe weet je of een ananas rijp is?
Een rijpe ananas heeft een zoete geur, een beetje meegevend als je er lichtjes in duwt met je duim of vinger, en de bladeren aan de top kunnen gemakkelijk worden getrokken.

Kun je ananas op elke temperatuur bakken?
De ideale temperatuur om ananas te bakken is tussen de 175 en 200 graden Celsius. Hogere temperaturen kunnen de ananas verbranden.

Hoe lang kan ik gebakken ananas bewaren?
Gebakken ananas kan tot een week in de koelkast worden bewaard.

Is gebakken ananas gezond?
Ja, gebakken ananas is gezond. Ananas is rijk aan vitamine C en andere antioxidanten. Hoewel het bakken ervan enige voedingswaarde kan verminderen, blijft het nog steeds een gezonde optie.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.