Site Overlay
Portobello bakken

Portobello bakken

Portobello bakken, dus je hebt gehoord over deze grote champignons en bent nieuwsgierig geworden? Je vraagt je af wat deze paddenstoelen zo speciaal maakt, en nog belangrijker, hoe je ze kunt bakken voor een overheerlijke maaltijd?

Portobello’s zijn volgroeide varianten van de cremini-paddenstoel. Ze zijn rijk aan smaak, hebben een vlezige textuur en zijn fantastisch veelzijdig. Of je ze nu grilt, bakt of roostert, portobello’s zijn een uitstekende keuze voor een breed scala aan gerechten. Ze kunnen zelfs dienen als een vleesvervanger in vegetarische en veganistische maaltijden!

Naast hun heerlijke smaak en textuur zijn ze ook nog eens supergezond. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Dus niet alleen zijn ze lekker, maar ze zijn ook nog eens goed voor je!

Recept portobello bakken

Klaar om te beginnen met portobello bakken? Het bakproces is simpeler dan je denkt.

Ingrediënten

4 portobello-paddenstoelen
3 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak

Bereiden

 1. Maak de portobello’s schoon en verwijder de steel.
 2. Verhit olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
 3. Leg de portobello’s in de pan.
 4. Bak ze ongeveer 5 tot 7 minuten aan elke kant.
 5. Bestrooi met zout en peper.

Bereiden in de oven

Wil je ze liever in de oven bereiden?

Ingrediënten

 • 4 portobello-paddenstoelen
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak

Bereiden

 1. Maak de portobello’s schoon.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 3. Plaats de schoongemaakte portobello’s op een bakplaat.
 4. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.
 5. Bak gedurende 15 tot 20 minuten.

Bereiden op de barbecue

Lekker weer? Tijd om de barbecue aan te steken, en heerlijk portobello’s bakken.

Ingrediënten

 • 4 portobello-paddenstoelen

Bereiden

 1. Maak de portobello’s schoon.
 2. Verhit de barbecue tot middelhoog vuur.
 3. Plaats de portobello’s op het rooster.
 4. Grill gedurende 5 tot 7 minuten aan elke kant.

Verse portobello kopen, waar op letten?

Ah, je wilt dus verse portobello’s kopen? Slimme keus! Ze zijn niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens een waardevolle aanvulling op je dieet. Maar zoals met alles wat je koopt, wil je zeker weten dat je de beste kwaliteit in huis haalt, toch? Dus, waar moet je op letten als je verse portobello’s wilt kopen? Hier zijn enkele tips.

De kleur

De eerste indicatie van een verse portobello is de kleur. Kijk naar paddenstoelen met een rijke, bruine tint. Vermijd exemplaren die bleek of verkleurd zijn, want die zijn vaak niet meer zo vers als je zou willen.

De textuur is belangrijk

Als je de portobello’s in je hand neemt, moeten ze stevig en vlezig aanvoelen. Slijmerigheid is een teken dat de paddenstoel zijn beste tijd heeft gehad. Ga voor stevige exemplaren!

Check de hoed en de steel

De hoed moet intact zijn en mag geen tekenen van beschadiging vertonen. De steel moet ook stevig zijn en goed vastzitten aan de hoed. Als het lijkt alsof de steel loskomt, is dat meestal een teken van veroudering.

De geur zegt veel

Ruik aan de paddenstoel. Een verse portobello ruikt aards en fris. Als je een muffe of zure geur opmerkt, leg hem dan maar terug, die is niet meer goed.

Check de onderkant

De onderkant van de portobello moet ook bruin zijn, maar mag geen tekenen van schimmel vertonen. Als je kleine, witte spikkels ziet, is dat vaak een teken dat de paddenstoel bederft.

Houdbaarheidsdatum en verpakking

Veel supermarkten verkopen portobello’s in verpakkingen met een houdbaarheidsdatum. Dit is natuurlijk ook een goede indicator van de versheid. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om ze te gebruiken voordat ze bederven.

Waar te kopen?

Je kunt portobello’s vinden bij de meeste supermarkten, maar voor de allerbeste kwaliteit kun je beter naar een gespecialiseerde groenteboer of een biologische winkel gaan.

Seizoensgebondenheid

Hoewel portobello’s het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn ze meestal op hun best in de late zomer en herfst. Houd dit in gedachten als je de meest verse en smakelijke portobello’s wilt.

Hoe portobello schoonmaken?

Maak de portobello’s schoon door het vuil zachtjes een zacht borsteltje of doekje weg te borstelen. Gebruik geen water, want ze absorberen het als een spons.

Hoe kun je bedorven portobello herkennen?

 • Verkleuring
 • Slijmerige textuur
 • Sterke, onaangename geur

Bewaren en invriezen

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als het om voedsel gaat. Je hebt de perfecte portobello’s gekocht, maar wat nu? Hoe bewaar je ze zodat ze vers blijven? En kun je portobello’s ook invriezen voor later gebruik? Laten we daar eens in duiken.

Koelkast

Bewaar verse portobello’s in de originele verpakking of in een papieren zak in de groentelade van je koelkast. Plastic zakken zijn een no-go, omdat die de vochtigheid vasthouden en de paddenstoelen sneller doen bederven. Goed bewaard blijven portobello’s ongeveer 7 tot 10 dagen vers in de koelkast.

Heb je portobello’s gesneden of gekookt maar niet alles gebruikt? Bewaar ze dan in een luchtdicht bakje in de koelkast. Ze blijven dan nog 3 tot 4 dagen goed.

Invriezen

Je kunt portobello’s zeker invriezen, maar dit is meestal het beste als ze al zijn gekookt of gebakken. Rauwe portobello’s kunnen na het ontdooien wat slijmerig worden.

Als je ervoor kiest om ze in te vriezen, bak of grill de portobello’s dan eerst. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte container of diepvrieszak doet. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij zit om vriesbrand te voorkomen.

Gebakken of gegrilde portobello’s kunnen tot 12 maanden in de vriezer blijven zonder al te veel verlies van smaak en textuur.

Hoe ontdooien?

De beste manier om ze te ontdooien, is door ze een nacht in de koelkast te leggen. Als je haast hebt, kun je ze ook in de magnetron ontdooien, maar dan kunnen ze wat van hun textuur verliezen.

Je kunt ze bevroren ook direct in warme gerechten gebruiken, zoals soepen of sauzen. Ze zullen tijdens het koken ontdooien.

Veelgestelde vragen

Kan ik portobello’s vervangen door andere paddenstoelen?
Ja, maar de smaak en textuur kunnen verschillen.

Moet ik olie gebruiken bij het bakken?
Het is aan te raden voor een betere smaak en textuur.

Wat kan ik nog meer toevoegen voor extra smaak?
Je kunt kruiden zoals tijm, knoflook of ui toevoegen.

Kan ik portobello’s ook drogen voor langdurige opslag?
Ja, ze kunnen ook gedroogd worden voor langdurige opslag. Snij de paddenstoelen in dunne plakjes en gebruik een voedseldroger of een lage temperatuur in de oven om het vocht te verwijderen. Goed gedroogde portobello’s kunnen in een luchtdichte container voor maximaal een jaar worden bewaard. Voordat je ze gebruikt, moeten ze opnieuw gehydrateerd worden door ze in warm water te weken.

Verandert het invriezen van portobello’s de voedingswaarde?
Het invriezen heeft minimale invloed op de voedingswaarde. De meeste vitaminen en mineralen blijven behouden tijdens het invriezen. Echter, de textuur kan enigszins veranderen, vooral als de paddenstoelen rauw zijn ingevroren. Daarom wordt vaak aanbevolen om ze eerst te bakken of te grillen voordat je ze invriest.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.