Site Overlay
Bloedworst bakken

Bloedworst bakken

Bloedworst bakken, of anders bereiden, kan op verschillende manieren, en je kunt sommige soorten bloedworst of aanverwante worstsoorten zelfs koken.

Het is een soort worst dat voornamelijk bestaat uit een mengsel van bloed, reuzel of vet, spel, kruiden, en vulmiddelen.

Het is een worst die vandaag de dag niet meer zo vaak gegeten wordt, en voornamelijk gemaakt wordt als bijproduct van de slacht.

In de tijd dat thuis bij veel boeren geslacht werd, werd er veel meer bloedworst gegeten, want in die tijd werd er simpelweg niets weggegooid.

Tegenwoordig wordt het slachtafval soms voor andere doeleinden gebruikt.

Bloedworst kopen

Bloedworst kopen kun je bij de slager, soms op de markt, en soms bij de supermarkt. Bij de supermarkt zul je deze worst al helemaal niet vaak in de koeling zien liggen bij het voor verpakte vlees, vaker kun je het wel bij de vleesafdeling kopen.

Je hebt twee soorten bloedworst, en soms wordt de soort voor broodbeleg verkocht als bakbloedworst. Meestal in dat geval in dikke plakken gesneden, maar eigenlijk bedoeld als vleeswaren.

Je kunt deze vleeswaren gewoon bakken, maar er zit normaal gesproken meer zout in het broodbeleg dan in echte bakbloedworst.

Laten we het zo zeggen dat de slager het verschil zal weten, en dat deze vergissing alleen bij de supermarkt zal plaatsvinden. Vraag er dus naar, maar je kunt het ook zelf herkennen.

Echte bakbloedworst heeft een grofkorrelige structuur, en in de worst kun je normaliter stukjes gebroken graan zien zitten. Dat zie je dus niet bij de andere soort, en ook de structuur is daar minder korrelig.

Over smaak kun je natuurlijk niet twisten, maar bak beide soorten maar eens in aparte koekenpannen, en 99 van de 100 mensen wijzen de bakbloedworst aan als de lekkerste bloedworst.

Overigens hebben sommige grotere supermarkten vacuümverpakte bakbloedworst die je vaak kunt vinden bij de vacuümverpakte vleeswaren.

Er bestaat nog een verschil, en dan met name bij bakbloedworst. Soms zijn dit kleine worstjes, zeg maar een soort saucijsjes. Deze worstjes kun je bakken, maar soms ook koken.

De andere variant is groter, en wordt in plakken gesneden. Deze plakken worden gebakken, en kunnen eigenlijk niet gekookt worden.

Bewaren en invriezen

Bloedworst die verpakt is, kan drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden. In een dichte verpakking. In een geopende verpakking maximaal 2 tot 3 dagen.

Koop je bloedworst, broodbeleg of bakbloedworst, dat in een dichte plastic verpakking zit, staat er meestal een tenminste houdbaar tot datum op de verpakking. Die datum is dan ook bij bloedworst de datum waarop je het uiterlijk kunt eten.

Bij de slager kun je het beste even vragen tot wanneer de worst nog houdbaar is.

Bloedworst kun je ook invriezen, zolang de worst dan maar in een gesloten verpakking wordt ingevroren. Dit kan een diepvrieszakje zijn, maar ook een afgesloten diepvriesbakje.

Ingevroren kun je de worst nog maximaal drie maanden bewaren.

Bloedworst bereiden

Bloedworst bereiden doe je door de plakken of stukken worst de bakken of te grillen. Sommige bloedworst kunnen ook gekookt worden, hoewel dit niet gebruikelijk is.

We gaan in de onderstaande recepten altijd uit van echte bakbloedworst, dus niet van plakken bloedworst die eigenlijk bedoeld is als vleeswaren, maar van plakken bakbloedworst.

Bloedworst bakken in een pan

Als liefhebber van traditionele gerechten is er weinig dat mij zo’n gevoel van nostalgie geeft als bloedworst. Bloedworst bakken is voor mij niet zomaar een kookhandeling; het is een ritueel, een eerbetoon aan een eeuwenoude traditie van ambacht en smaak. De geur die zich langzaam door de keuken verspreidt wanneer de worsten in de pan sissen, roept herinneringen op aan koude ochtenden, dampende borden en gezellige familiemomenten. Het lijkt misschien eenvoudig, maar bloedworst bakken vraagt om aandacht, precisie en respect voor het ingrediënt.

Ik eet bloedworst het liefst met gebakken appeltjes en een snufje kaneel, of juist heel klassiek met roggebrood en stroop. Maar hoe je het ook serveert, de basis begint bij perfect gebakken bloedworst. Dat betekent een knapperig korstje aan de buitenkant en een zachte, smeuïge binnenkant. Laat me je meenemen in mijn manier van bloedworst bakken en deel ik daarna ook nog een recept om zelf bloedworst te maken voor de echte puristen onder ons.

Ingrediënten

  • 4 kant-en-klare bloedworsten (van goede kwaliteit)
  • 50 gram boter (bij voorkeur ongezouten)
  • 1 eetlepel olie (neutrale olie zoals zonnebloemolie)
  • Snufje zout
  • Optioneel: 2 appels, een beetje kaneel en een eetlepel suiker

Bereiding

  1. Haal de bloedworsten een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dit voorkomt dat ze tijdens het bakken barsten door een te groot temperatuurverschil.
  2. Als je de bloedworst met gebakken appeltjes wilt serveren, begin je met de appels. Schil de appels en snijd ze in partjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de appeltjes goudbruin. Bestrooi ze met een beetje kaneel en suiker. Hou ze warm terwijl je de bloedworst bakt.
  3. Verhit de boter samen met een eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur. De olie zorgt ervoor dat de boter niet verbrandt en je een mooie gelijkmatige hitte behoudt.
  4. Leg de bloedworsten voorzichtig in de pan en bak ze ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke kant. Gebruik een spatel om ze voorzichtig om te draaien, want bloedworst kan kwetsbaar zijn.
  5. Bestrooi de worsten met een snufje zout vlak voordat ze klaar zijn. Dit accentueert de smaak.
  6. Haal de bloedworsten uit de pan en laat ze kort rusten op keukenpapier om overtollig vet te absorberen. Serveer ze direct, bijvoorbeeld met de gebakken appeltjes of traditioneel met roggebrood en een klodder stroop.

In de oven bereiden

In dit recept bereiden we bloedworst in de oven, dit keer samen met zoetzure appels.

De smaak van bloedworst en appels past erg goed bij elkaar, we hebben voor dit gerecht een oven en een ovenschotel nodig.

Ingrediënten

4 Zoetzure appels
4 Bloedworsten
Roomboter
1 Eetlepel Fijn gesneden verse tijm
Gesneden Verse bieslook

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 180 graden.
  2. Een ovenschaal invetten met wat boter.
  3. De appel schillen, de klokhuizen verwijderen, en de appels in dunne plakken snijden.
  4. De bloedworsten in niet al te dikken plakken snijden.
  5. Leg een laag plakjes appel in de ovenschaal, daarna een laag bloedworst, dan weer een laag appel, weer een laag bloedworst, en eindig met een laag appel.
  6. Doe een eetlepel boter en de tijm in een steelpan, en smelt de boter op een laag vuur.
  7. Gieten de gesmolten boter over de ovenschaal, en strooi er wat fijn gesneden bieslook over.
  8. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de worst in ongeveer 20 minuten.

Gegrilde bloedworst en peer

Gegrilde bloedworst en peer, peer omdat ook dit fruit goed bij gegrilde bloedworst past wat smaak betreft. De smaak is helemaal af door de sneden krentenbrood die we erbij serveren.

En echte oud-Hollands recept.

De bloedworst kun je serveren met wat zelf gemaakte kerriesaus, maar dit kun je natuurlijk ook kant-en-klaar in de winkel kopen.

Je hebt voor dit recept wel een bakplaat nodig die je op de barbecue kunt leggen. Bij sommige barbecues wordt een dergelijke bakplaat standaard meegeleverd.

Ingrediënten

Ongeveer 250 Gram Bloedworst.
4 Sneden krentenbrood
1 Blikje peren op sap
Olijfolie

Bereiding

  1. Snij de bloedworst in plakken van ongeveer één centimeter dik.
  2. Snij de korsten van de sneden krentenbrood.
  3. Laat de peertjes uitlekken.
  4. Doe wat olijfolie op de bakplaat van de barbecue.
  5. Leg de plakken bloedworst op de bakplaat, en grill de worst in ongeveer 12 tot 15 minuten. De bloedworst moet dan knapperig aan de buitenkant zijn, en zacht van binnen.
  6. Leg de sneden krentenbrood en de uitgelekte peertjes op de bakplaat.
  7. De peertjes hebben ongeveer 12 minuten nodig, het krentenbrood slechts 10 minuten.
  8. Leg een snede krentenbrood op ieder bord, leg bloedworst en dan peer erop, eventueel de kerriesaus.

Tips

  1. Naast bloedworst bestaat er ook witte pens dat eigenlijk een vergelijkbare worst is. Een voorbeeld hiervan is de Weisswurst die je in Duitsland en Oostenrijk kunt eten. In plaats van bloedworst kun je ook witte pens in plakken snijden en bakken.
  2. Bloedworst is een typisch herfstgerecht voor de maanden oktober en november, de tijd dat traditioneel werd geslacht.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".