Site Overlay
Hamburger bereiden

Hamburger bereiden

Hamburger bereiden doe je meestal in een koekenpan of braadpan, maar hamburgers kunnen ook gebakken worden in een oven, en natuurlijk gegrild worden op een barbecue.

Om hamburgers te bakken of de grillen kun je deze natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar je kunt de hamburgers ook helemaal zelf maken.

Het enige wat je eigenlijk nodig hebt zijn rundergehakt, hoewel sommigen half om half gehakt lekkerder vinden omdat de hamburger dan niet droog wordt, en een kruidenmix.

Normaal gesproken volstaat eigenlijk alleen wat zout en wat peper, maar in principe kunnen je alle soorten kruiden en specerijen gebruiken om de hamburger op smaak te krijgen.

Hamburgers kopen

Hamburgers kopen, en dan bedoelen we de kant en klare versie, kun je bij de supermarkt en bij de slager. Natuurlijk bestaat er veel verschil tussen de verschillende hamburgers.

Zo zijn hambugers uit de vriezer vaak dunnen en worden bij het bakken vaak wat droger.

Een normale hamburger, er wordt vaak ook patty tegen gezegd, weegt 125 gram tot soms 200 gram. De aanbevolen hoeveelheid vlees per persoon per dag. Maar er is natuurlijk geen wet die voroschrijft dat je er maar één per dag mag. Je mag er rustig twee, drie, of meer eten.

Er zijn ook hamburgers die van andere soorten vlees, van groente, of van vis gemaakt worden, maar eigenlijk mag dat geen hambuger meer heten. Echte hamburgers worden gemaakt van rundvlees.

De term burger betkent eigenlijk een met gebakken vlees belegd broodje. Dat is dus vaak een hamburger, soms dus 2 of 3, maar soms heel wat anders.

Als je in het buitenland een burger besteld moet je vaak goed opletten wat voor vlees er gebruikt wordt. Een burger Hawaï is daar vaak een stuk gebakken kip met ananas. Dat hoeft dus geen hamburger te zijn.

In de supermarkt zijn hamburgers vaak voorveroakt, of uit de vriezer te koop. Bij voorverpakt moet je goed op de kleur van het vlees letten, want dit hoort rood te zijn. IS het vlees grijs laat je het liggen. Let ook goed op het gewicht.

Bij de slager zijn de hamburgers duurder, maar meestal ook dikker. Doorgaans is de kwaliteit van de hamburgers daar beter.

Wil je een hamburger van speciaal vlees, bijvoorbeeld aan Angus koe, dan wil de slager graag het vlees voor je malen om de perfecte hamburger te maken.

Wil je thuis hamburgers maken kan dat ook. Let dan weer goed op de kleur van het rundergehakt, zeker als dit voorverpakt is. Je kunt in de winkel of online een vorm kopen om de perfect patty of hamburger te maken.

Hoe hamburgers maken?

Hamburgers maken, we gaan er vanuit dat je geen vorm hebt om een patty te maken, doe we hier helemaal met de hand.

Ingrediënten

1 Kilo Rundergehakt
2 Theelepels Paprikapoeder
1 Ei
Zout en peper
3 Teentjes Knoflook
2 Theelepels Komijnpoeder
Paneermeel

Bereiding

Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
Het gehakt in een kom doen en ei daarboven breken. Voeg ook Komijnpoeder, een handje paneermeel, zout naar smaak, peper naar smaak, toe.
Kneed het geheel met je handen en vorm er 8 gehaktballen van die ongeveer 125 gram wegen.
Deze ballen druk je vervolgens plat zodat de dikte ongeveer 1,5 centimeter is.

Bewaren en invriezen

Hamburgers die verpakt zijn, dus voorverpakt uit de supermarkt of in vetvrij papier verpakt van de slager, kun je direct in de vriezer leggen.

Niet verpakte hamburgers moet je eerst verpakken in een diepvrieszak of diepvriesbak. Vries je meerder tegelijkertijd in, leg er dan wat vetvrij papier of bakpapier tussen, zodat de hamburgers niet aan elkaar vast vriezen.

Verse hamburgers kun je overigens maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Reeds gebakken hamburgers kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. In beide gevallen wel afgedekt bewaren, anders kan het vlees droog worden.

Hamburgers die uit de vriezer komen kun je het beste in de koelkast ontdooien.

Hamburger bereiden

Hamburger bereiden doe je door de hamburgers te bakken in een koekenpan, in de oven, of op grill of barbecue. Natuurlijk kunnen ze ook gebakken worden in een airfryer, maar dit is in feite een soort oven.

Voor de bereiding maakt het weinig uit of je de hamburgers kan en klaar gekocht hebt of helemaal zelf hebt gemaakt.

Na de bereiding kun je de hamburgers eten of op een broodje doen als broodje hamburger, eventueel met allerlei extra ingrediënten.

Hamburger bakken in een pan

Hamburgers kun je in een koekenpan bakken maar natuurlijk ook in een hapjespan of braadpan.

Ingrediënten

4 Hamburgers
Boter of olijfolie

Bereiding

 1. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en verwarm dit op een middelhoog vuur. De olie goed warm laten worden.
 2. Leg de hamburgers voorzichtig in de pan en zet het vuur iet lager.
 3. Bak de hamburgers gedurende 4 tot 5 minuten en draai ze daarna om. Ook de andere kant bak je ongeveer 4 tot 5 minuten.

In de oven bereiden

In dit recept bereiden we de hamburgers in de oven, maar eerst wel in een koekenpan.

De koekenpan moet daarom in de oven kunnen.

Ingrediënten

4 Hamburgers
Klontje boter
Olijfolie

Bereiding

 1. Oven voor verwarmen op 180 graden.
 2. Doe een klontje boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan en verwarm dit
 3. Doe de burgers in de koekenpan en bak de burgers gedurende 2 minuten aan de ene kant, en 2 minuten aan de andere kant.
 4. Zet de koekenpan in de oven en bak de hamburgers gedurende 8 minuten.

Op grill of barbecue bereiden

Hamburger kun je ook erg goed bereiden op een grill of in de zomer op een barbecue.

Ingrediënten

4 Hamburgers
Olijfolie
Eventueel barbecuekruiden

Bereiding

 1. De grill of barbecue verhitten.
 2. De hamburgers aan beide kanten inwrijven met olijfolie, en eventueel bestrooien met barbecuekruiden.
 3. Leg de hamburgers gedurende 5 minuten op de grill of boven de gloed van de barbecue. Natuurlijk halverwege de tijd de burgers omdraaien.
 4. Let op dat het vlees niet zwart wordt.

Tips

 • Druk bij het bakken, grillen, of barbecueën de burgers niet extra plat, want dan kan er teveel vleessap uitlopen. Ze kunnen daardoor droger worden. Ook niet met een vork in de burger prikken.
 • Hamburgers kun je ook in een friteuse bakken, maar daardoor worden de burgers platter en droger.