Site Overlay
Varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken, je kent het wel, die momenten waarop je zin hebt in een echt lekker stuk vlees. Je wilt niet zomaar een biefstukje of kipfilet, maar iets dat echt klasse uitstraalt. Iets waarvan het water je in de mond loopt zodra je eraan denkt. Nou, voor die momenten is er varkenshaas. Dit bijzondere stukje vlees staat bekend om zijn malsheid en veelzijdigheid. Je kunt het op verschillende manieren bereiden: bakken in een pan, roosteren in de oven, of grillen op de barbecue.

Nu vraag je je misschien af, wat maakt varkenshaas zo speciaal? Het antwoord is eenvoudig, varkenshaas komt van een specifiek deel van het varken dat tijdens het leven nauwelijks wordt gebruikt, waardoor het vlees ontzettend mals is. Het is eigenlijk het kroonjuweel van varkensvlees, zo zou je het kunnen zeggen.

Bovendien is het bereiden van varkenshaas niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Met een paar simpele stappen, de juiste ingrediënten, en een beetje geduld, kun je een gerecht op tafel zetten dat je smaakpapillen doet dansen van plezier.

Maar wacht even, voordat je naar de winkel rent om een varkenshaas te kopen, is het goed om te weten waar je op moet letten om de beste keuze te maken. Versheid, kleur, en zelfs de geur kunnen veel zeggen over de kwaliteit van het vlees.

Recept varkenshaas bakken

In het navolgende recept voor varkenshaas bakken, bakken we het malse vlees in een koekenpan.

Het bakken van varkenshaas in een pan is een klassieke manier om dit malse stukje vlees te bereiden. De truc is om het vlees eerst kort aan te bakken voor een lekkere korst en dan op lager vuur verder te garen.

Ingrediënten

 • 2 stuks varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • 2 tot 3 eetlepels boter of olie
 • Optioneel: teentje knoflook, takje rozemarijn of tijm voor extra smaak

Bereiden

 1. Haal de varkenshaas ongeveer 30 minuten voordat je gaat bakken uit de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het vlees op kamertemperatuur komt, wat bijdraagt aan een gelijkmatige garing.
 2. Bestrooi het vlees royaal met zout en peper. Als je extra smaak wilt toevoegen, kun je ook een teentje knoflook en wat kruiden zoals rozemarijn of tijm gebruiken.
 3. Zet je koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter of olie toe. Wacht tot de boter gesmolten en lichtbruin is of de olie goed heet.
 4. Leg de varkenshaas in de pan en bak elke kant ongeveer 2 tot 3 minuten totdat er een mooie bruine korst ontstaat.
 5. Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie. Laat het vlees ongeveer 7 tot 10 minuten verder garen. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van het vlees.
 6. Als je een vleesthermometer hebt, kun je de kerntemperatuur controleren. Voor medium gaar is een temperatuur van ongeveer 60 tot 65°C ideaal.
 7. Haal het vlees uit de pan en laat deze ongeveer 5 minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees verspreiden en het nog malser wordt.
 8. Snij de varkenshaas in mooie plakken en serveer direct.

Varkenshaas uit de oven

Varkenshaas bakken in de oven is een geweldig alternatief als je iets anders wilt dan de traditionele panbereiding. Het mooie aan de ovenmethode is dat het vlees gelijkmatig gaart, wat bijdraagt aan de malsheid.

Ingrediënten

 • 2 stuks varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • 2 tot 3 eetlepels olijfolie
 • Optioneel: knoflook, rozemarijn, tijm voor extra smaak

Bereiden

 1. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Zorg dat het rooster in het midden van de oven staat.
 2. Haal de varkenshaas een half uur voor de bereiding uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Bestrooi het vlees met zout en peper. Voeg eventueel extra kruiden of knoflook toe voor meer smaak.
 3. Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak het vlees aan alle kanten kort aan tot hij een mooi bruin korstje heeft. Dit helpt om de sappen in het vlees te houden.
 4. Leg de aangebraden varkenshaas in een ovenschaal. Als je wilt, kun je nu nog wat extra kruiden toevoegen.
 5. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het vlees ongeveer 20 tot 25 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van je stuk vlees.
 6. Als je een vleesthermometer hebt, kun je die gebruiken om de kerntemperatuur te meten. Voor een medium garing is een temperatuur van 60 tot 65°C ideaal.
 7. Haal het vlees uit de oven en dek het af met aluminiumfolie. Laat het ongeveer 5 tot 10 minuten rusten zodat de sappen zich goed kunnen verdelen.
 8. Na het rusten snij je de varkenshaas in plakken en serveer je het direct.

Bereiden op de barbecue

Varkenshaas bakken op de barbecue is een fantastische keuze.

Ingrediënten

 • 2 stuks varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • Olijfolie
 • Optioneel: marinade of barbecue saus

Bereiden

 1. Haal het vlees een half uur voordat je gaat grillen uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
 2. Wrijf de varkenshaas in met een beetje olijfolie en bestrooi het royaal met zout en peper. Als je een marinade of saus gebruikt, is dit het moment om het vlees daarmee in te smeren.
 3. Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is voordat je begint met grillen. Als je een kolenbarbecue gebruikt, wacht dan tot de kolen grijs en gloeiend zijn. Bij een gasbarbecue zet je hem op een medium-hoge stand.
 4. Leg het vlees niet direct boven de hete kolen, maar aan de zijkant voor indirect grillen. Dit voorkomt dat het vlees te snel gaart of aanbrandt.
 5. Sluit het deksel van de barbecue en grill de varkenshaas voor ongeveer 15 tot 20 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van het vlees en de hitte van je barbecue.
 6. Gebruik eventueel een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor medium gaar is een temperatuur van 60 tot 65°C ideaal.
 7. Na het grillen haal je het vlees van de barbecue en laat je het ongeveer 5 minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie.
 8. Snij de varkenshaas in mooie plakken en serveer het met je favoriete bijgerechten en sauzen.

Varkenshaas kopen, waar op letten?

Het spreekt voor zich, maar vers vlees is altijd beter. Controleer de houdbaarheidsdatum en vermijd stukken die tegen het einde van hun houdbaarheid aanlopen.

Een goede varkenshaas zou een mooie, roze kleur moeten hebben. Als het vlees een grijze of bruine kleur heeft, dan is dat meestal geen goed teken.

Gebruik je neus. Vers varkensvlees heeft een neutrale, vleesachtige geur. Een zure of onaangename geur is meestal een teken van bederf.

Het vlees moet stevig aanvoelen als je het zachtjes indrukt. Als het slijmerig of plakkerig aanvoelt, laat het dan liggen.

Een beetje vet kan veel doen voor de smaak en malsheid van je varkenshaas. Een klein randje vet is prima, maar een goede marmering is nog beter.

Goedkoop is niet altijd beter als het gaat om vlees. Een hogere prijs is vaak een indicator van betere kwaliteit, dus schrik niet terug om een beetje meer uit te geven voor een echt goed stuk vlees.

Overweeg om je varkenshaas te kopen bij een slager in plaats van een supermarkt. Slagers zijn vaak meer gespecialiseerd en kunnen je gedetailleerder advies geven over je aankoop.

Tegenwoordig kun je ook kwaliteitsvlees online bestellen. Zorg er wel voor dat je koopt van een betrouwbare bron die goede recensies heeft.

Bedorven varkenshaas herkennen

Ongebakken

Verse varkenshaas moet een roze kleur hebben. Als het grijs, bruin of groenig wordt, is dat een teken dat het vlees bedorven is.

Een sterke, zure of onaangename geur is een duidelijk teken dat je varkenshaas niet meer goed is.

Als het vlees slijmerig of plakkerig aanvoelt, is dat een indicatie van bederf.

Gebakken

Als het vlees er droog en vezelig uitziet of als de kleur is veranderd, dan is het waarschijnlijk bedorven.

Ook bij gebakken vlees geldt: een onaangename geur is een duidelijk teken van bederf.

Als het vlees een vreemde of zure smaak heeft, eet het dan niet op.

Bewaren en invriezen

Dus je hebt een kwalitatief goede varkenshaas gekocht en je wilt weten hoe je die het beste kunt bewaren? Of misschien heb je wat vlees over en vraag je je af of je dat kunt invriezen voor later?

Koelkast

Laat het vlees in de originele verpakking als je het snel gaat gebruiken. Zo niet, dan kun je het beter overdoen in luchtdichte zakken of bakjes.

Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld, meestal rond de 4°C.

Varkenshaas is meestal 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast, afhankelijk van de versheid bij aankoop.

Invriezen

Als je de varkenshaas wilt invriezen, is het belangrijk om het vlees goed in te pakken. Gebruik hiervoor vrieszakken of aluminiumfolie.

Als je meerdere stukken hebt, is het handig om deze in aparte porties in te vriezen. Zo kun je later gemakkelijk de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt.

De vriezer moet op een temperatuur van -18°C of lager staan om het vlees goed te bewaren.

In de vriezer kan varkenshaas tot ongeveer 3 tot 6 maanden bewaard worden. Daarna kan de kwaliteit achteruit gaan, hoewel het vaak nog wel veilig is om te eten.

Ontdooien

De veiligste manier om varkenshaas te ontdooien is in de koelkast. Dit duurt wel langer, meestal zo’n 24 uur.

Als je minder tijd hebt, kun je het vlees ook onder koud stromend water ontdooien. Gebruik deze methode alleen als je het vlees direct daarna gaat bereiden.

Als het echt snel moet, kun je de ontdooistand van de magnetron gebruiken. Ook hier geldt: bereid het vlees direct na het ontdooien.

Veelgestelde Vragen

Kan ik varkenshaas ook marineren?
Ja, een marinade kan extra smaak toevoegen en het vlees nog malser maken.

Kan ik varkenshaas ook langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren?
Technisch gezien is het mogelijk, maar het wordt niet aanbevolen. Na 1 tot 2 dagen in de koelkast begint de kwaliteit van het vlees achteruit te gaan en neemt het risico op bederf toe.

Hoe weet ik of mijn vriezer koud genoeg is voor het invriezen?
De meeste moderne vriezers hebben een ingebouwde thermometer. Als dat niet het geval is, kun je zelf een thermometer plaatsen. De ideale temperatuur is -18°C of lager.

Is het nodig om varkenshaas te wassen voordat ik het invries of bewaar?
Nee, het is zelfs afgeraden om vlees te wassen voor het bewaren. Dit kan de verspreiding van bacteriën bevorderen. Het is beter om het vlees direct goed te verpakken.

Kan ik varkenshaas die al een keer ontdooid is opnieuw invriezen?
Het opnieuw invriezen van ontdooid vlees wordt over het algemeen afgeraden, tenzij het vlees na het ontdooien meteen is bereid en daarna snel is afgekoeld. Toch is het altijd beter om dit te vermijden als het kan, omdat de kwaliteit van het vlees erop achteruit kan gaan.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.