Site Overlay
Witte asperges bakken

Witte asperges bakken

Witte asperges bakken, laten we eerlijk zijn, niets roept de lente op zoals het seizoen van witte asperges dat doet. Dit majestueuze witte goud, met zijn delicate en verfijnde smaak, is een echte delicatesse waar veel mensen naar uitkijken. Hoewel witte asperges misschien intimiderend lijken vanwege hun reputatie als hoogwaardige gastronomische groente, is de realiteit dat ze vrij eenvoudig te bereiden zijn en een plezier kunnen zijn om mee te werken.

Een van de meest voorkomende en geliefde manieren om van witte asperges te genieten, is door ze te bakken. Of je nu kiest voor een eenvoudige bakpan, je ze bereidt in de oven of zelfs de zomerse charme van een barbecue erbij haalt, gebakken witte asperges kunnen een heerlijke traktatie zijn. Maar, hoe pak je dat precies aan.

Recept witte asperges bakken

In he volgende recepte voor witte asperges bakken, doen we dat in een koekenpan.

Ingrediënten

 • 500 gram witte asperges
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Schil de asperges goed en snij er de onderkant af.
 2. Verhit de olie in een pan.
 3. Leg de asperges in de pan en bak ze goudbruin in ongeveer 5 minuten.
 4. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Heerlijk met een klontje boter of een romige Hollandaise saus.

Bereiden in de oven

Witte asperges bakken kun je vanzelfsprekend ook in de oven.

Ingrediënten

 • 500 gram witte asperges
 • 2 eetlepels boter
 • Aluminiumfolie

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil en maak de asperges schoon door de onderkant eraf te snijden.
 3. Wikkel de asperges in aluminiumfolie met boter. Doe de pakketjes goed dicht en leg ze in de oven op de bakplaat.
 4. Bak ze in de oven gedurende 20 minuten.

Bereiden op de barbecue

Zin in een zomers tintje? Probeer dan witte asperges op de barbecue.

Ingrediënten

 • 500 gram witte asperges

Bereiding

 1. Schil de asperges en snij de onderkant eraf.
 2. Leg ze op de grill en keer regelmatig.
 3. In totaal laat je ze ongeveer 5 tot 8 minuten bakken.

Witte asperges kopen, waar op letten?

Het kopen van witte asperges kan soms een beetje moeilijk zijn, vooral als je niet precies weet waar je op moet letten. Maar geen zorgen, met deze handige tips wordt het een fluitje van een cent-

 1. Kies altijd voor de meest verse asperges. Verse witte asperges zijn stevig en hebben een glanzend uiterlijk. De snijvlakken mogen niet uitgedroogd zijn.
 2. Als je van plan bent om je witte asperges te bakken, kies dan asperges die ongeveer dezelfde grootte en dikte hebben. Zo zorg je ervoor dat ze gelijkmatig garen.
 3. Verse asperges hebben een lichte, frisse geur. Een zure of onaangename geur is een teken dat ze hun beste tijd gehad hebben.
 4. -Witte asperges moeten een mooie, ivoorwitte kleur hebben. Soms kunnen ze wat paarsachtige of rode gedeelten hebben.. Vermijd asperges met verkleuring of donkere vlekjes.
 5. Een verse witte asperge is stevig en breekt niet gemakkelijk als je deze buigt. Een slappe asperge is vaak een teken dat deze niet meer vers is.
 6. Witte asperges zijn het beste tijdens het seizoen, dat loopt van april tot juni in Nederland. Buiten dit seizoen kunnen ze ook verkrijgbaar zijn, maar zijn ze vaak minder vers en smaakvol.
 7. Overweeg om asperges te kopen bij een lokale boerenmarkt of rechtstreeks bij de boer. Dit garandeert vaak versheid en ondersteunt de lokale economie.
 8. De prijs van witte asperges kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en het seizoen. Vergeet niet dat een lagere prijs niet altijd betekent dat je een goede deal krijgt, vooral als de kwaliteit te wensen overlaat.

Hoe kun je bedorven witte asperges herkennen

Een bedorven asperge herken je snel. Ze zijn slap en kunnen erg ver doorbuigen zonder te breken, en ze kunnen een onaangename geur hebben.

Bewaren en invriezen

Witte asperges kun je het beste in een vochtige doek in de koelkast bewaren. Je kunt ze dan 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Zijn de asperges geschild kun je ze slechts een dag in de koelkast bewaren. Wil je ze invriezen? Blancheer ze dan eerst 2 tot 3 minuten, laat ze afkoelen, en vries ze in. Zo behouden ze hun smaak en textuur. In de vriezer kunnen ze 4 tot 6 maanden bewaard worden.

Veelgestelde vragen

Kun je witte asperges rauw eten?
Nee, het is beter om ze eerst te koken of te bakken.

Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?
Witte asperges groeien onder de grond en hebben een mildere smaak, terwijl groene asperges boven de grond groeien en een sterkere smaak hebben.

Hoe moet je witte asperges schillen voordat je ze bakt?
Schil de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden met een dunschiller. Zorg ervoor dat je alle schil verwijdert, want deze kan taai zijn. Snijd daarna een stukje van de onderkant af.

Wat kun je serveren met gebakken witte asperges?
Ze gaan goed samen met een verscheidenheid aan gerechten, zoals gegrild vlees, vis, aardappelen, of een romige hollandaisesaus.

Hoe weet je wanneer witte asperges gaar zijn?
Je kunt de gaarheid controleren door er met een vork in te prikken. Als ze zacht zijn maar nog wel een beetje knapperig, zijn ze klaar. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte en bereidingsmethode.

Kun je de schillen en afsnijdsels van witte asperges gebruiken?
De schillen en afsnijdsels kun je gebruiken om een smaakvolle bouillon te maken. Bewaar ze in de vriezer als je ze niet meteen gebruikt

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.