Site Overlay
Schelvis bakken

Schelvis bakken

Schelvis bakken, een heerlijke vissoort die op verschillende manieren bereid kan worden. Het is een flexibele keuze voor zowel een casual maaltijd als een chique diner. Maar hoe zorg je ervoor dat je schelvis perfect gebakken is?

Het is een vissoort die vooral in de Noord-Atlantische Oceaan voorkomt. De vis staat bekend om zijn delicate, witte vlees en zachte smaak.

Recept schelvis bakken

Schelvis bakken in een pan is misschien wel de snelste en makkelijkste manier om schelvis te bereiden. Hier is een simpel recept:

Ingrediënten

 • 4 schelvisfilets
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • Citroensap

Bereiden

 1. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe.
 2. Bestrooi de schelvisfilets met zout en peper.
 3. Leg de filets in de pan en bak ze 3 tot 4 minuten per kant.
 4. Druppel wat citroensap over de vis voordat je serveert.

Bereiden in de Oven

Een andere populaire methode is schelvis bakken in de oven.

Ingrediënten

 • 4 schelvisfilets
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Citroenplakjes

Bereiden

 1. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Leg de schelvisfilets op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, en voeg zout en peper toe.
 3. Bak de schelvis 12 tot 15 minuten.
 4. Leg een plakje citroen op elk stuk vis voordat je serveert.

Bereiden op de Barbecue

Wanneer het barbecue-seizoen aanbreekt, denken we vaak aan vlees en kip. Maar waarom zou je geen vis grillen? Schelvis is een uitstekende keuze voor de barbecue. Het vlees is stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen en zacht genoeg om alle heerlijke marinades en kruiden op te nemen. Dus, hoe bak je schelvis op de barbecue? Lees verder voor het ultieme recept en tips voor een geslaagde BBQ-ervaring!

Ingrediënten

 • 4 schelvisfilets (ongeveer 200 gram elk)
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • Sap van 1 citroen
 • Zout en peper naar smaak
 • Verse kruiden zoals dille of peterselie (optioneel)

Bereiden

 1. Meng olijfolie, fijngehakte knoflook, citroensap, zout en peper in een kom. Leg de schelvisfilets erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat dit minimaal 30 minuten intrekken.
 2. Zorg dat de barbecue goed heet is voordat je begint met grillen.
 3. Je kunt de schelvis grillen op een speciaal visrooster of op een stuk aluminiumfolie. Beide methoden hebben hun voordelen. Een visrooster houdt de vis stevig op zijn plaats, terwijl aluminiumfolie helpt om alle sappen en smaken vast te houden.
 4. Leg de gemarineerde schelvisfilets op het rooster of op een dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie. Sluit de deksel van de barbecue.
 5. Grill de schelvis ongeveer 5 tot 7 minuten per kant. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van je filets en de hitte van je barbecue.
 6. Je weet dat de vis gaar is als deze gemakkelijk uit elkaar valt als je er met een vork in prikt.
 7. Gebruik het kwastje om tijdens het grillen nog wat extra marinade aan te brengen. Zo krijgt de vis een intensere smaak.
 8. Strooi wat verse kruiden zoals dille of peterselie over de schelvis vlak voordat je deze van de barbecue haalt.
 9. Serveer de vis direct van de grill met een partje citroen en geniet van je zomerse maaltijd!

Verse schelvis kopen, waar op letten?

Het kiezen van verse schelvis is cruciaal voor een smakelijk resultaat. Let op de volgende punten:

 • Heldere, witte filets zijn een goed teken.
 • De vis moet fris ruiken, niet visachtig.
 • Het vlees moet stevig zijn, niet papperig.

Hoe kun je bedorven schelvis herkennen

Het is belangrijk om te weten hoe je bedorven schelvis kunt herkennen, zowel voor je eigen gezondheid als voor de smaak van je gerecht. Het eten van bedorven vis kan leiden tot voedselvergiftiging, wat je natuurlijk wilt vermijden. Hier zijn enkele manieren om te bepalen of je schelvis vers is of niet.

Kijk naar de kleur

Verse schelvis heeft meestal een helder, wit en glanzend uiterlijk. Als de vis een grauwe of gelige tint heeft, is dit een teken dat de vis zijn beste tijd gehad heeft.

Ruik eraan

Verse schelvis zou een frisse, oceaanachtige geur moeten hebben. Een sterke, visachtige of zure geur is een rode vlag. Als het echt slecht ruikt, vertrouw dan op je neus en gebruik de vis niet.

Voel de textuur

Je kunt ook de textuur van de vis testen om de versheid te bepalen. Verse schelvis is stevig en veerkrachtig. Als de vis slijmerig, plakkerig of papperig aanvoelt, is dit een slecht teken.

Controleer de ogen en schubben bij een hele vis

Als je een hele schelvis koopt, kijk dan naar de ogen en de schubben. De ogen moeten helder en glanzend zijn, niet troebel. De schubben moeten strak tegen het lichaam liggen en niet loskomen.

Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten

Als je schelvis koopt in een verpakking, let dan goed op de houdbaarheidsdatum. Hoewel dit geen garantie is voor versheid, geeft het wel een goede indicatie van hoe lang de vis nog goed zou moeten zijn.

Wat als je toch twijfelt?

Als je nog steeds twijfelt over de versheid van je schelvis, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de vis niet te gebruiken. Het is het risico op voedselvergiftiging niet waard.

Door deze tips in acht te nemen, kun je met een gerust hart genieten van je schelvis, wetende dat het zowel vers als smakelijk is. Vergeet niet: als het gaat om vis, is versheid koning.

Bewaren en invriezen

Je kunt verse schelvis maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, mits afgedekt. Voor langere bewaring is invriezen een optie. De vis kan dan 3 maanden in de vriezer worden bewaard.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook andere kruiden gebruiken bij het bakken van schelvis?
Ja, dille, peterselie en knoflook passen goed bij schelvis.

Moet ik de huid van de schelvis verwijderen?
Dat is een persoonlijke keuze. Sommige mensen houden van de huid, anderen niet.

Kan ik bevroren schelvis gebruiken?
Ja, maar laat het eerst volledig ontdooien.

Wat is de ideale temperatuur om schelvis te bakken?
In een pan op middelhoog vuur, in de oven op 180 graden Celsius.

Kan ik bedorven schelvis nog redden door hem te koken of bakken?
Nee, het koken of bakken van bedorven schelvis zal de bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken niet volledig doden. Bovendien zal de slechte smaak die bedorven vis heeft ook niet verdwijnen door het kookproces. Als je denkt dat de vis bedorven is, is het het beste om deze weg te gooien.

Is ingevroren schelvis minder snel bedorven dan verse schelvis?
Ingevroren schelvis blijft langer goed dan verse, maar ook bevroren vis kan uiteindelijk bederven. Het is belangrijk om de vriezer op een constante lage temperatuur te houden en de vis zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen. Eens ontdooid, moet je de schelvis binnen 1 tot 2 dagen consumeren en zeker niet opnieuw invriezen.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.