Site Overlay
Zalm bakken

Zalm bakken

Zalm bakken, een vissoort die nog steeds als een luxere vis gezien wordt, hoewel de verkrijgbaarheid de laatste jaren stukken verbeterd is, en de prijs ook wat vriendelijker is geworden.

Maar, vaak zit er toch wel een groot verschil tussen de kwaliteit van de vis bij de discounter, de visboer, en de visafdeling van de betere supermarkten.

En dan hebben we het nog niet over het verschil van ingevroren zalm uit de supermarkt en verse zalm van de visboer. Daar zit natuurlijk ook een groot prijsverschil tussen.

Als we kijken naar de vis die je veelal bij de discounter kunt kopen, zijn dat meestal moten vis van mindere kwaliteit. Goedkoper, maar er zit wel degelijk een goede smaak aan, en je kunt het eigenlijk zien als stukken restvlees van de zalm. Hoewel dat niet altijd zo is.

Ook de zalm uit de vriezer is vak van mindere kwaliteit, maar wat wil je ook. Het is erg goedkope vis.

Ga je bij de visboer of bij de visafdeling van een grotere supermarkt een stuk zalm halen, wordt je ten eerste geholpen door iemand die daadwerkelijk verstand van vis heeft. Bovendien is de zalm die je daar koopt van betere kwaliteit, en dus ook een stuk duurder.

NB: we hebben het hier op verse zalm, dus niet de gerookte zalm die je voorverpakt kunt kopen.

Zalm bakken in een koekenpan

Zalm bakken wordt meestal in een koekenpan gedaan, maar je kunt natuurlijk ook een hapjespan of een braadpan gebruiken. Overigens kan de zalm eventueel ook in een oven gebakken worden, maar dit is net een ietwal andere methode.

Het onderstaande recept is voor 4 personen

Ingrediënten

4 Moten zalm of 4 stukken zalmfilet, zonder huid
Olijfolie
Zout en peper

Bereiding

 1. De vis met keukenpapier droog deppen, en daarna de vis aan beide kanten bestrooien van zout en vers gemalen peper.
 2. Verhit olijf olie in een koekenpan, leg de vis voorzichtig in de pan, en bak de vis ongeveer 3 minuten met de kant waar de huid gezeten heeft naar boven.
 3. Als de vis goudbruin is met een bakspatel omdraaien en de andere kant 3 tot 4 minuten bakken, totdat ook deze kant goudbruin is geworden.
 4. De zalm niet meer omdraaien maar direct serveren.

Zalm kopen

Verse zalm kopen kun je soms voorverpakt bij de supermarkt, maar meestal zul je dit bij een visboer halen, of bij de eerder genoemde visafdeling van een grotere supermarkt.

Daar kun je er doorgaans van uitgaan dat de vis die je koopt van erg goede kwaliteit is, en er zijn dan ook eigenlijk geen zaken waar je speciaal op moet letten. En vis is aldaar nooit voorverpakt.

Koop je voorverpakte zalm in de supermarkt of bij de discounter, het zit dan in een afgesloten plastic bakje, kun je eigenlijk alleen maar kijken naar de zalm. Ziet het er niet lichtroze uit, maar wat grijsachtig, laat de vis dan liggen.

Ook mag de vis niet al te veel glanzen, en de ogen van de vis, als je deze tenminste kunt zien, want dat is bij een stuk vis vaak niet het geval, mogen niet dof zijn maar moeten juiste glanzen.

Helaas kun je er niet aan ruiken, want dat is bij vis eigenlijk de belangrijkste methode om te bepalen of de vis goede is. Vis moet bijvoorbeeld niet naar de zee ruiken.

Bewaren en invriezen

Zalm bewaren doe je of in de vriezer voor de langer termijn, of in de koelkast voor de korte termijn.

Je kunt deze vis maximaal 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, maar beter is het om de vis direct na aankoop te bereiden. Dan smaakt de vis het beste.

Gebakken of gekookte zalm kun je afgedekt nog twee dagen in de koelkast bewaren.

In de vriezer kan de zalm ongeveer 3 maanden bewaard worden.

Zalm bereiden

Zalm kun je koken, of liever pocheren genoemd, en natuurlijk bakken. We laten je hier de recepten zien om de vis te pocheren, te bakken in een koekenpan, en hoe je zalm moet grillen op een barbecue.

Zalm pocheren

Zalm pocheren is een andere veel gebruikte bereidingstechniek, waarbij de vis als het ware gekookt wordt in vocht dat net onder de kooktemperatuur blijft. Dus net niet kookt.

De tijd die de vis nodig heeft om gaar te worden bedraagt ongeveer 8 tot 10 minuten. Het onderstaande recept is voor 2 personen.

Ingrediënten

3 Zamfilets
Kwart knolselderij
1 Ui
1 Wortel
Half bosje peterselie
1 Laurierblaadje
Halve Theelepel Peperkorrels
2 Takjes Verse dille
Zout
1 Liter Water
250 Milliliter Witte wijn

Bereiding

 1. Knolselderij, wortel, en ui schoonmaken, en snij de groente in blokjes.
 2. Hak de peterselie fijn.
 3. Breng het water aan de kook.
 4. Voeg ui, knolselderij, wortel, laurierblaadje, de peperkorrels, de takjes dille, de peterselie, en de witte wijn toe.
 5. Laat dit 20 minuten op een zacht vuur koken.
 6. De bouillon in een andere pan gieten, waarbij je het door een zeef giet.
 7. Verwarm de bouillon weer, maar laat het niet koken.
 8. Doe de zalm in de bouillon en verwarm het gedurende 4 minuten.
 9. De zalm uit de bouillon halen en serveren.

Op de barbecue

De barbecue is uiterste geschikt om goede en verse zalm te grillen. Dat kan bijvoorbeeld met een zalmfilet.

In dit recept, geschikt voor 4 personen, marineren we de zalm met ketjap om er nog meer smaak in te krijgen.

Ingrediënten

4 Zalmfilets
3 Teentjes Knoflook
4 Eetlepels Olijfolie
4 Eetlepels Ketjap manis
2 Eetlepels Balsamicoazijn
1 Eetlepels Bruine basterdsuiker
1 Theelepel Sambal oelek
Zout

Bereiding

 1. Maak de knoflook schoon en pers deze boven een schaal.
 2. De ketjap, de olijfolie, de balsamicoazijn, en de bruine basterdsuiker mengen.
 3. Op smaak brengen met sambal oelek en wat zout.
 4. Meng het goed door elkaar en wentel de 4 zalmfilets door de marinade. Laat de vis in de marinade, dek de marinade af, en plaats het gedurende ongeveer een uur in de koelkast.
 5. Na 30 minuten een keer omdraaien.
 6. Haal de zalm uit de marinade, en laat de vis goed uitlekken.
 7. Bestrijk de vis nogmaals met de marinade, met een kwastje, en leg de vis op de barbecue gedurende ongeveer 6 minuten. Na 3 minuten nog een keer met de marinade bestrijken, en omdraaien.

Tips

Zalm is het lekkerste als de vis nog net niet gaar is. Dus nooit helemaal doorbakken. Je kunt dit controleren door er met een vinger of duim zachtjes in te drukken. Hoe meer de vis meegeeft, dus hoe zachter de vis nog is, hoe rauwer de zalm nog is.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.