Site Overlay
Gehaktbrood Italiaans

Gehaktbrood Italiaans

Gehaktbrood Italiaans, dat in Italie beter bekend is onder de naam polpettone, lijkt weliswaar op het gehaktbrood zoals wij dat in Nederland kennen, maar daarmee is iedere verdere vergelijking ook meteen overbodig.

De polpettone is namelijk ook weer veel meer dan simpelweg gehaktbrood. En dat kan je bijvoorbeeld aan de bovenstaande foto zien.

Laten we overigens wel eerlijk zijn, dat er geen typisch recept is voor gehaktbrood Italiaans, hoewel het wel een typisch Italiaans gerecht is.

Echter, het gehaktbrood in Italië komt in enorm veel verschillende variaties voor. Ieder dorp, iedere streek, en iedere regio heeft haar eigen recept voor gehaktbrood Italiaans, met eigen ingrediënten, en met een smaak die weer typisch is voor dorp, streek of regio.

Maar dat is ook van toepassing op andere Italiaanse recepten, zoals de pizza, of de spaghetti.

Recept gehaktbrood Italiaans

In de Italiaanse keuken kan je simpelweg bij geen enkel gerecht spreken van het echte recept, en dat is ook van toepassing op het gehaktbrood Italiaans. Er bestaan dus meer variaties.

Voor volgend recept voor gehaktbrood Italiaans, met onder andere mozzarella, heb je de volgende ingrediënten nodig.

 • ovenschaal
 • 500 Gram Gehakt
 • Italiaanse kruiden
 • 1 Knoflookteentje
 • 1 Grote ui
 • 3 Sneden Witbrood
 • 350 Gram Gegride paprika
 • 100 Milliliter Melk
 • 15 Gram gehakte peterselie
 • 150 Gram Mozzarella
 • 150 Gram Pancetta, in dunne plakjes gesneden
 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.

 2. Ui en knoflook fijn snijden, korstjes van het brood snijden. Paprika’s grillen of uit een potje goed laten uitlekken, en in dunne repen snijden.

 3. Mozzarella in dunne plakken snijden, en de perterselie fijn hakken.

 4. Gehakt en de Italiaanse kruiden goed mengen, ui en knoflook toevoegen.

 5. Brood in een kom met melk overgieten, en ± 2 minuten laten weken. Brood uitknijpen en door het gehakt mengen.

 6. Bekleed de randen en bodem van een cakeblik met de pancetta, zodoende dat de pancetta ruim over de randen heen hangt, en ongeveer een derde van het gehakt op de bodem doen, beetje aandrukken

 7. Helft van de paprika, mozzarella en de peterselie verdelen over het gehakt in het cakeblik, vervolgens wederom een derde van het gehakt er overheen verdelen, en weer een beetje aandrukken.

 8. Weer de helft van paprika, mozzarella en peterselie over het gehakt in het cakeblik verdelen, en afdekken met het laatste restje van het gehakt. Beetje aandrukken, en de overhangende pancetta over het gehakt leggen.

 9. In ongeveer 30 minuten in het midden van de over gaar bakken.

 10. Uit de oven 5 minuten laten afkoelen voordat je het gehaktbrood Italiaans kunt aansnijden.

De gegrilde paprika kun je natuurlijk uit een potje nemen, maar je kunt natuurlijk ook een verse paprika grillen, wat echt Italiaans is. Zorg bij de mozzarella er wel voor dat je echte buffelmozarella gebruikt.

Hoofdgerecht
Italiaans
gehaktbrood

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.