Site Overlay
Gehaktbrood

Gehaktbrood

Gehaktbrood is een ideaal recept als je bijvoorbeeld een keer de maaltijd vooraf klaar wilt maken. Het gerecht wordt ook wel vleesbrood of fricandon genoemd, en staat natuurlijk vanuit het Engels ook bekend als meatloaf.

Wellicht in Nederland wat minder bekend, maar in Amerika groeit ieder kind op met meatloaf. Een makkelijk gerecht en vooral ook niet al te duur, terwijl je toch op een simpele manier en zonder veel kosten een feestelijke maaltijd op tafel kunt zetten.

Soms wordt dit gerecht ook wel vergeleken met de gehaktbal, maar als je het goed bekijkt gaat deze vergelijking in het geheel niet op. En dan niet alleen omdat deze vorm veel groter is dan een gehaktbal en niet in een pan maar in de oven klaargemaakt wordt.

Gehaktbrood maken is makkelijk, en alle gehaktbroodrecepten zijn redelijk snel klaar. Want, buiten de voorbereidingen, veel langer dan 30 minuten ben je in de regel met dit gerecht niet bezig.

Bovendien, is dit eens een geheel andere manier om gehakt klaar te maken, zeker in vergelijking met rul gehakt of een gehaktbal.

Het geeft als het ware gehakt een wat feestelijk tintje, terwijl het een simpele methode is om een maaltijd op tafel te zetten. Bovendien is het erg afwisselend, want er zijn talloze vullingen mogelijk, of ingrediënten die je door het gehakt kunt mengen, en vaak krijg je door deze recepten erg enthousiaste eters aan tafel.

Door de veelzijdigheid kun je natuurlijk de ingrediënten speciaal in huis halen, maar als je gehakt in huis hebt, kun je ook simpel in de koelkast en kasten kijken wat je in huis hebt, en dat gebruiken.

Basisrecept gehaktbrood

Omdat dit puur het basisrecept is, is het natuurlijk vaak wenselijk om nog een vulling toe te voegen, of iets lekkers door het gehakt te mengen, hoewel dat vanzelfsprekend niet absoluut noodzakelijk is.

Voor het basisrecept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • ovenschaal
  • 500 Gram Gehakt half om half, rundergehakt wordt snel droog
  • 2 Eieren, losgeklopt
  • 5 Eetlepels Paneermeel, maar je kunt in plaats hiervan natuurlijk ook wat sneetjes oud brood gebruiken
  • Peper en zout, naar smaak
  • Beetje boter
  1. Gehakt met de losgeklopte eieren mengen, en op smaak brengen met peper en zout. Goed mengen, en gebruik daarvoor je handen om het gehakt goed te kneden.

  2. Als het gehakt vochtig is, met behulp van paneermeel, of oud brood dat je ook weer er goed doorheen moet kneden, droger maken.

  3. Het gehakt moet als het ware stevig worden.

  4. Cakeblik invetten met wat boter en bestrooien met paneermeel, vuurvaste schaal of ovenschaal gaat natuurlijk ook, en het gehakt er in doen. Stevig aandrukken, en doe aluminiumfolie over het blik of schaal.

  5. Plaats het gehakt in een voorverwarmde over op 180 graden, gedurende ongeveer 30 minuten. Na ongeveer 20 minuten het aluminiumfolie verwijderen, en nog ongeveer 10 minuten laten doorbakken.

Hoofdgerecht
Nederlands
gehaktbrood

Meer variaties

Gehaktbrood wordt over de gehele wereld gegeten. En dus zijn er talloze recepten bekend waarmee je een heerlijke variatie kunt maken.

Daarbij blijft het basisrecept eigenlijk altijd hetzelfde, en natuurlijk het hoofdingrediënt, gehakt, hoewel je het bij sommige recepten ook wel van andere vleessoorten kunt maken.

Durf gewoon te variëren met verschillende ingrediënten en smaken. Het ergste dat er kan gebeuren is dat het een keertje niet lekker is, of wat minder. Maak dan de volgende keer weer een ander gehaktbrood met een andere smaak. Of maak het op je geheel eigen manier, met eigen ingrediënten.

Nog even over het gehakt, dit moet niet al te vet zijn. Want dan drijft het als het ware het cakeblik uit. Mager gehakt half om half is dan ook beter, of rundergehakt.

Ben je in het bezit van een gehakt- of vleesmolen, kun je gehakt maken van ieder willekeurig stuk vlees, dus ook betere stukken vlees. Het gehakt dat je normaliter in de winkel koopt, is immers niet altijd van het beste stuk vlees. Met een vleesmolen kun je bijvoorbeeld biefstuk kopen en dit zelf malen. Rundergehakt is overigens, als je het kant en klaar koopt, beter om te gebruiken dan half om half gehakt. Zoals we al eerder schreven is te veel vet niet goed, en rundergehakt is magerder.

De meeste slagers willen overigens ook wel gehakt voor je maken van ieder goed stuk vlees dat bij de slager gekocht kan worden.

Het meest bekend is het gehaktbrood dat gevuld wordt met hard gekookte eieren, alhoewel dat niet alleen met Pasen gegeten wordt. Wij bieden hier op deze website verschillende recepten, maar als je het zelf een aantal keren geprobeerd hebt, zul je bemerken dat je ook zelf allerlei lekkere ingrediënten door het gehakt gaat mixen, en daardoor iedere keer week een ander gerecht gaat klaar maken.

Op een broodje

Normaliter serveer je dit gerecht bij de maaltijd, bijvoorbeeld met gekookte boontjes en gebakken aardappelen. Een andere variatie, en die zal je vaak in het buitenland tegenkomen, is op een broodje. Zie dit maar als een variatie op de hamburger. Ook hierbij kan je de snee. je kunt daarbij zelf bepalen hoe dik je de snee maakt, aanvullen met bijvoorbeeld ui en saus.

Een speciale variatie is wat men in Duitland en Oostenrijk als Leberkäse omschrijft. Vrij vertaald in het Nederlands wil dit zeggen Leverkaas. En ja, niet gemaakt van gehakt maar van gehakte lever, maar dat is ook weer niet strikt noodzakelijk aangezien er hier ook weer verschillende recepten mogelijk zijn.

Erg populair in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk. Zo populair dat vaak de Leberkäse kant en klaar in de supermarkt verkocht wordt.

Even opwarmen in de oven, of in plakken gesneden in de koekenpan, en klaar is de Leberkäse. Wamr op een broodje, eventueel weer met sla, uien, en andere ingrediënten.

Het recept om Leberkäse zelf te maken kun je boven in het menu vinden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.